Agricultura

 

Comuna Curtea are o suprafata de 4.439 ha, din care 2.622 teren agricol, iar 1817 pasuni si pasuni impadurite, si este formata din cele trei sate:

  • Curtea,
  • Cosava,
  • Homojdia.

  Ocupatia de baza a cetatenilor comunei este agricultura si cresterea animalelor, un numar foarte mic de cetateni, in special tineri mai lucreaza in industrie in localitatile invecinate ca Tomesti, Margina, Faget sau au plecat la munca in strainatate.
  Avand in vedere scaderea substantiala a locurilor de munca  putem deduce ca si puterea economico-financiara a locuitorilor a scazut, astfel ca se practica o agricultura de subzidenta, din care nu se poate obtine profit, desi motorina este subventionata de guvern.
  Datorita preturilor mari ale semintelor, ingrasamintelor  chimice si ierbicidelor, cat si a faptului ca produsele agricole ne se pot valorifica la preturi acceptabile, tineretul prefera sa se orienteze spre alte indeletniciri sau apeleaza la ajutorul social, astfel ca activitatile traditionale raman pe umerii persoanelor in varsta.
  Aceste cauze si conditii de munca duc la final la diminuarea suprafetei de pamant cultivate si incep sa apara si pe terenul agricol din comuna noastra zone pe unde creste vegetatie salbatica sau forestiera.
  Ca o consecinta a celor reletate mai sus mentionez numarul de animale, astfel ca fata de anul 1998 situatia arata astfel:

Animale 1998 2006
Bovine 367 165
Cabaline 163 72
Ovine+Caprine 1320 908
Porci 440 505
Pasari 6000 6135


  Dar in acelasi timp a crescut numarul tractoarelor, utilajelor agricole, autoturismelor si autoutilitarelor, care raportat la aceeasi ani, sunt in crestare numerica.

Tractoare 33 51
Pluguri 26 46
Furgonete 3 8